miercuri, 29 februarie 2012

Dilema


Am si eu o dilema de foarte mult timp si nimeni nu a stiut sa o elucideze.

Unde dorm vrabiutele noaptea, in timpul iernii?

Au cuiburi? Si daca au cuiburi, (desi eu nu am vazut niciodata cuiburi de vrabiute), atunci de ce nu stau in ele si ziua, cand e foarte frig afara si prefera sa stea in copacii din fata geamului meu si sa faca scandal?

2 comentarii:

  1. Desigur ca au cuiburi altfel pe timpul noptii sau furtunilor de iarna ar ingheta de frig.De obicei ele isi construiesc cuiburile in locuri stramte si greu accesibile noua,oamenilor.In marile orase probabil ca folosesc fisurile aparute in casele parasite ori santierele unde nu prea se lucreaza.Nu am vazut pana acum un cuib de vrabie in pomi ca la celelalte pasari.
    La tara folosesc din plin spatiul stramt oferit de acoperisul casei ori colturi din podul acestora,sura de paie,chiar si o teava de fier umpluta cu fulgi,puf si paie poate deveni un adapost pentru ele.
    Pasarile mici in general cum sunt vrabiile au metabolismul foarte rapid,cu arderi intense,probabil ca daca ar sta in cuib mai mult de o zi si-ar pierde puterile si ar muri de inanitie.Un animal cu cat este mai mic are de ales: ori intra in hibernare pe timpul iernii (diferite specii de rozatoare,parsi,ori isi fac rezerve precum veveritele sau alte specii).Pasarile pe de alta parte nu pot hiberna astfel incat sunt nevoite sa infrunte capriciile iernii,unele dintre suratele lor inaripate migreaza insa ele sunt curajoase si raman...sper ca ti-am fost de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, mi-ai fost de mare ajutor :) si iti multumesc. Chiar eram curioasa sa stiu ceva despre vrabiute, mai ales ca sunt atat de multe si toata lumea le ignora.

    RăspundețiȘtergere

Vreo reactie?