joi, 10 martie 2011

O versiune moderna a compunerii comuniste


Vine,vine priii-ma-va-raaaa
Boschetari in toaaaaa-ta ta-raaa,
Gropisoare pe campii
Hai sa le-astupam copii!

-Cu ce?
-Cu gunoaie!

Si acum ca am cantat si ne-am bucurat, sa ridice tastatura-n sus cine stie de acele compuneri din clasele I-IV pe care trebuia sa le scriem an de an, ori de cate ori venea primavara sau reincepea scoala. Prima se numea simplu "Primavara", iar a doua - "Cum mi-am petrecut vacanta mare". Ne concentram asupra primei compuneri, pentru ca suntem in luna martie si trebuie sa o omagiem.
Toate acele compuneri-stas incepeau exact la fel si regaseai aceleasi fraze in caietele tuturor:

"Primavara a sosit. Soarele straluceste pe cer. Pasarile calatoare s-au intors din tarile calde. Firicele de iarba rasar de pretutindeni. Ghioceii, brandusele si brebeneii scot timid capetele din pamant. Gazele se incalzesc la soare si se bucura de viata. O, ce frumoasa este primavara!" :|

Acum, in zilele noastre, o compunere despre primavara ar suna cam asa:

"Primavara a sosit, dar nu prea. E martie si afara tot frig e. Soarele straluceste pe cer, iar boschetarii isi fac simtita aparitia pe strazile orasului si prin autobuze. Cainii maidanezi isi arata timid coltii la oameni. Gropile sunt mai dese
anul acesta decat ghioceii din parc. De branduse si de brebenei nici nu am mai auzit, dar sa-i mai si vad. Poluarea i-a distrus. Gandacii s-au trezit la viata si misuna fericiti. Parca au mai crescut fatza de anul trecut. Si din p.d.v. geografic orasul pare schimbat. Acum vad ca avem munti. . . de gunoie la toate colturile de strada. Cred ca este un obicei romanesc traditional: cata vreme afara ninge, gunoaiele se arunca in zapada, pentru ca ele reprezinta in mod simbolic ghinioanele, grijile si supararile omului, iar aceasta "ingropare" a lor in zapada nu este nimic altceva decat o "ingropare" a necazurilor. Probabil ca intr-adevar functioneaza, altfel nu imi explic de ce oamenii sunt atat de persistenti in a le arunca, iar gunoierii si mai consecventi in a nu le ridica. Oamenii sunt mai nerabdatori ca oricand sa ajunga la serviciu si de aceea e haos in masini: te calca, nu se uita, nu-si cer scuze, nu-si dau cu deodorant, te imping, te cearta, te scoala de pe scaun. Cu toate astea, afara e primavara. O, ce frumoasa este!"

AVERTISMENT! Consumul excesiv de primavara dauneaza grav sanatatii. Poate cauza astenii, dureri de cap si alergii.

2 comentarii:

  1. Posibil ca primavara sa fi fost asa dintotdeauna, dar copii fiind... am vazut latura draguta. Cine stie cum o arata aceasta primavara peste douăj' dă' ani?

    RăspundețiȘtergere
  2. sincer, copil fiind vedeam latura draguta, dar nu intelegeam dc trebuie sa o descriu atat de siropos an de an :(

    RăspundețiȘtergere

Vreo reactie?