marți, 20 decembrie 2011

Spiritul Craciunului




Oare spiritul Craciunului sta in carnea de porc?

Pentru ca acum, mai mult ca in orice perioada a anului, porcul e la loc de cinste printre romani. Si nu inteleg de ce toata aceasta nebunie cu sarmale, carnati, toba, lebar, caltabosi, sorici, piftie si alte organe de porc preparate in eu mai stiu cate feluri "imbietoare". Credeam ca in propozitie se vorbeste despre Nasterea Domnului, nu despre nasterea porcului. Sau mai bine zis, despre moartea porcului. De ce cand Iisus se naste, Ghita tre' sa moara? De ce nu se mananca peste si se mananca porc? Poate pentru ca porcul e mai ieftin. . . e mai mult, e mai consistent, e traditie, e amintire din copilarie? Asta e ciudat; eu, copil fiind, nu imi aduceam aminte in perioada Craciunului de porc decat intr-un mod groaznic, vazandu-i capatzana in frigider. Pentru mine conta bradul si cadourile, luminitele, globurile, beteala, colindele si povestile la pick-up. Si cozonacii. . . si strabunica-mea care era nelipsita de la masa de Craciun si careia tata mereu ii zicea ca tuica face bine la digestie si ca poate bea oricate paharele vrea, ca toate-s bune pentru sanatate. Dar porcul. . .? Nu, nu ocupa un loc aparte in inima sau in stomacul meu in niciun moment al anului.
Craciunul pentru adultii care inca nu au copii sau ii au deja prea mari consta in bucuria de a sacrifica un porc. De a avea un porc pe masa sau pe balcon facut carnati. In astfel de zile de sarbatoare, cine nu are rude la tara tre' sa se multumeasca cu porcii vaccinati din macelarii si supermarketuri. Cine are tara, are porc si e fericit. Il taie. Dupa ce ani la rand l-au supra-hranit mai ceva ca vrajitoarea din Hansel si Gretel. De ce i-au dat porcului sperante false? Cand or zbura porcii, atunci n-or sa-i mai taie de Craciun. Cred ca asta era completarea zicalei. Si asta doar pentru ca s-ar transforma in pasari si ar avea mai putina grasime si atunci ar trebui sa se orienteze spre un alt animal gras de ograda.
Craciunul pentru copii inseamna cadouri. Cu cat e copilul mai mic, cu atat cadourile trebuie sa fie mai multe si mai mari. Ca altfel parca nu mai e sarbatoare. Cand copilul mai creste, cadourile trebuie sa fie multe, dar si mai mici. Ca nu degeaba cele mai bune cadouri sunt cele din cutiile si pungile mici. Cand ai depasit deja o varsta nu prea te mai intereseaza cadourile atat de mult: ca sunt mari, ca sunt mici, ca nu sunt. Gestul conteaza. Cred ca si daca ai primi un biletel sub brad "Vroiam sa-ti cumpar o super-geanta iubi, dar nu o mai aveau la magazin" e ok, te multumesti si cu asta. Si atunci doar intentia conteaza. "As fi vrut sa iti iau ceva, dar nu mai aveam asa multi bani" . . . si atunci te multumesti si zici ca doar gandul ca s-a gandit la tine conteaza. Si ca sa se compenseze, cumperi un porc. Sa fie multa carne, daca nu sunt cadouri. Daca ti-ai decora bradul cu mate de porc si organe in loc de globuri si luminite, cam cat de Lady Gaga ai fi? :))

Credeai ca este o postare lacrimogena in care iti descriam atmosfera ideala de Craciun cu familia in jurul bradului ascultand colinde in timp ce porcul se odihneste piftie pe balcon si cozonacii sunt la cuptor? Neah, aproape toata lumea are aceeiasi imagine in cap. Si in plus, Craciunul este ceva intim, mai mult decat o imagine oarecare. Tine mai mult de cat de adevarate sunt relatiile dintre tine si cei pe care ii vrei langa tine si de cat de mult va apreciati. Sau despre cat de multe persoane poate strange in jurul lui sarmanul porc.

Craciun fericit si un porc bine condimentat!

4 comentarii:

  1. Baga o ceafa de porc si niste Gulaş cu un vin de tara, sa vezi tu ce o sa iti mai placa :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu imi place deloc porcul. . . gustul, mirosul etc. Fizic, mi se face rau :)) asa ca fara gulas si ceafa de porc, vinul merge :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar, bradul, cadourile si globurile au si mai multa relevanta si legatura cu nasterea lui Isus... De altfel, Mos Craciun nu este o cea mai reusita inventie a marketingului, ci este strans legat de Biblie, numai ca nu apare decat daca o citesti cu ochii inchisi.

    Toata tevatura asta cu Craciunul e o mare gluma. Indiferent ca vrei sa il legi de nasterea lui Isus, de cadouri (implicit de Mos Craciun) sau de porc. Dintre cele trei "personaje" oricum doar unul este real, si ala sfarseste un pic cam urat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fie ca este vorba despre consumism, credinta sau traditie, oamenii gasesc o metoda sa celebreze.

    RăspundețiȘtergere

Vreo reactie?